Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2011 15:23 - Къде се намира надземното Светилище Магура?
Автор: sokoli Категория: Други   
Прочетен: 6186 Коментари: 3 Гласове:
2



 

 Има древни свети места, където попадне ли човек, загубва връзка с всичко временно и суетно. Пренася се в друго измерение, където цари ред и красота. Това прехвърляне оттатък е болезнено, за някои повече, за други по малко. За някои е страх, а за други радост, че се срещат с Бог. Човек на тези места отива с нагласата да получи нужното му знание, но... всичките му очаквания рухват, защото срещайки се с Истината вижда, че тя никак не съответства на представата му за нея. Меко казано изживява шок. Всичко което до този момент е считал за ценно, вече е нищожно, защото бива погълнато от ярка светлина, защото пред Любовта всичко друго губи стойност.

 Разбира се това човек може да изживее на всякъде. Не е задължително да посети древно светилище, както и не е гаранция, че ако отиде на свято място ще се случи, че да трепне сърцето му.

 Но все пак  болезнено или не човек на тези места се повлиява и просвещава доколкото е позволил светлината да влезе у него.

 Та такива свети места са далеч повече от известните нам. Често хората се впечатляват от видимите скални постройки, но и да видят нещо явно, пак в много случаи казват случайно образувание е, и не признават, че е съвсем умишлено образувано и установено във даденият му изглед. А когато светилището е разрушено, съвсем трудно е да се установи, че го има. Та такива незрими светилища има много. Tе се откриват не с очите, а със сърцето.

 Чувала съм, че на Рабишката могила, над пещера Магурата имало Светилище-обсерватория. Разрушено или не, аз вярвам че го има. Всъщност две са светилищата. В подземното се е извършвала мистерията на смъртта. Там се е посявало семето, за да се съхрани Живота. Надземното Светилище е било за възкачване от този на онзи свят. Семето на живота е пониквало и без да губи връзка с подземния свят, отправяло се е към горният. “Съединението на двата отдела”, за което пише в Библията. Вижте, престилката част от фолклорната носия е символ на съединението между горния и долния свят. Тя покрива горната дреха сукмана, както и долната – ризата. Самата престилка разгъната има формата на Т . А магурианците са изписвали този знак в пещерата.  

 

 Къде точно са извършвани надземните мистерии. Светилището трябва да е някъде горе на хълма.

За съжаление бай Гугъла не знае за него. Най-добре е да се отиде и види на место. И тъй като не се очертава в близко бъдеще да отскоча до там, поразходих се виртуално. Сателитните снимки не са толкова подробни, но все пак... Все пак придобих някаква може би не съвсем правилна представа, за Светилището.

 Въз основа на това което съм видяла по светите места в моя роден край, предполагам, че на това място е Светилището.

http://svetilishtemagura.hit.bg/1Magurata.jpg
image

 

 

http://svetilishtemagura.hit.bg/2Magurata.jpg
image

 

 

 

Ако бъркам, ще съм благодарна някой на който му е позната местността да ме поправи.

 Обикновено древните светилищата се намират не на най високото място, както е в случаят тук. Малко под върха се вижда светло петно, което предполагам, че е централното място от където се е наблюдавало Слънцето. Около центъра се виждат  кръгове.

На югоизток от центъра има някакви други петна. Предполагам, че там е маркирано мястото от където изгрява зимното Слънце, когато се бележи най късият ден в годината.

 

Ето 3D снимки, поглед на Изток. Означила съм пролетно-есенният изгрев, както и зимният.

http://svetilishtemagura.hit.bg/1Magurata3D.jpg
image

 

http://svetilishtemagura.hit.bg/2Magurata3D.jpg
image

 

 

За сравнение показвам снимки на изгрева от неизвестното малко светилището край с. Атия.

През лятото:

http://svetilishteatiaizgrev.hit.bg/SvetilishteAtiaIzgrevLiato1.jpg
image

 

http://svetilishteatiaizgrev.hit.bg/SvetilishteAtiaIzgrevLiato2.jpg
image

 

http://svetilishteatiaizgrev.hit.bg/SvetilishteAtiaIzgrevLiato3.jpg
image

 Няколко дена преди зимното слънцестоене:

http://svetilishteatiaizgrev.hit.bg/SvetilishteAtiaIzgrevZima.jpg
image

 

 

 

 

Тук може да изберете и разгледате в 3D измерение. Ако искате да отмахнете начертаните от мен означения, в дясно има падащо меню. Премахнете отметка Магурата.

http://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=204140957462729794610.00049d943c99cc404645e&t=k&z=16

 

 Ще съм много благодарна ако някой, който е посетил надземното Светилище Магура, да сподели впечатленията си, а ако има снимки ще се радвам да ги публикува.

 

 

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Обърни се към "kikowsky&q...
09.03.2011 17:55
Обърни се към "kikowsky" в блог.бг той се скъсва да пише за Магурата.

цитирай
2. kikowsky - Ето в този пост съм описал как според мене работи тази
09.03.2011 18:02
древна обсерватория: http://kikowsky.blog.bg/drugi/2010/11/29/magurski-kalendar-harmoniiata-sys-vremeto.642379
Към анонимния: Не се скъсвам, а го правя с кеф :) Благодаря, че си ме препоръчл/а!
цитирай
3. sokoli - Много благодаря!
09.03.2011 22:09
Смаяна съм. Открил си сложни изчисления представени по съвсем простичък начин.
Обикновено колкото по учен става човек, толкова повече забравя за първопричината на естествата. А ти си успял извисявайки се да запазиш детското у себе си. И така си проникнал и разгадал тайните на Магурата.
Не съм взаимствала от твоя чертеж, но и аз съм познала белязването на зимното слънцестоене. Сега имаме двойно свидетелство за надземното Светилище Магура Само да можех да зная естеството на тези светли петна и полукръгове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sokoli
Категория: Други
Прочетен: 551407
Постинги: 191
Коментари: 330
Гласове: 353
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930